Het verloop van een incassoprocedure na het wijzen van een vonnis door de rechter.
Door: Team Incassojuristen24.nl Januari 2022
Het verloop van het incassotraject na het verkrijgen van een vonnis:
Aan het einde van een gerechtelijke incassoprocedure doet de rechtbank een uitspraak en wordt er, wanneer de zaak wordt gewonnen, door de schuldeiser een vonnis verkregen. In dit vonnis wordt uw debiteur, hierna te noemen de schuldenaar dan door de rechter veroordeeld tot het betalen van de openstaande vordering. Ook kan de rechter bepalen dat een huurder het gehuurde moet verlaten. U kunt de schuldenaar nu nog één keer vriendelijk verzoeken om te betalen. Alleen in de praktijk zal er dan helaas nog steeds niet door de schuldenaar betaald worden of een betalingsregeling worden getroffen. Als de schuldenaar hiertoe bereid had geweest dan had de incassoprocedure in het buitengerechtelijke traject wel tot betaling of het treffen van een betalingsregeling geleid. Kijk voor het verloop van het buitengerechtelijke incassotraject op https://www.incassojuristen24.nl/incasso/onze-werkwijze/.
Indien de schuldenaar na het verkrijgen van het vonnis en het laatste verzoek om te betalen nog steeds weigert om de openstaande vordering te betalen of om hiervoor een betalingsregeling te treffen dan verzoeken wij namens onze cliënt een gerechtsdeurwaarder om het vonnis ten uitvoer te leggen oftewel het vonnis te executeren.
De start van het executietraject:
Stap 1 Het vonnis:
Voor het starten van een executietraject is altijd een executoriale titel oftewel een vonnis nodig. In dit vonnis dient te staan dat dit “uitvoerbaar bij voorraad” is verklaard. Dit houdt in dat het vonnis direct ten uitvoer kan worden gelegd, ook als de schuldenaar tegen het vonnis in hoger beroep gaat.
Verder staat er aan het hoofd van het vonnis: ‘In naam des konings’. Dit kan gezien worden als een waarmerk waaruit blijkt dat het vonnis een executoriale titel is. En alleen een executoriale titel kan door de deurwaarder ten uitvoer worden gelegd.
Stap 2 Betekenen van het vonnis:
Voordat een deurwaarder een vonnis gaat executeren (ten uitvoer gaat leggen) geeft hij de schuldenaar altijd nog één laatste mogelijkheid om te betalen. Dit doet de deurwaarder door het vonnis met een bevel tot betaling (binnen 2 dagen) te betekenen (te overhandigen) aan de schuldenaar. De kosten voor deze betekening komen boven op de kosten waartoe de schuldenaar in het vonnis tot betaling is veroordeeld.
Tenuitvoerlegging van het vonnis (de executie):
Wordt er niet binnen de door de deurwaarder in het bevel van betaling gestelde termijn betaald? Dan kan de deurwaarder overgaan tot het executeren (tenuitvoerleggen) van het vonnis door middel van het leggen van executoriaal beslag. Dit beslag kan de deurwaarder leggen op het gehele vermogen (alle bezittingen) van de schuldenaar en op alle inkomsten van de schuldenaar, exclusief een wettelijk bepaald vrij te laten bedrag de zogenaamde beslagvrije voet. Ook kan de deurwaarder met behulp van de politie een huurder (wanneer de rechter dit in het vonnis heeft bepaald) gedwongen uit het gehuurde zetten.
Vormen van beslag
Beslag op roerende zaken:
Er kan op bijna alle roerende goederen (auto’s, (motor)fietsen, scooters, sieraden, apparatuur, kunst etc.) beslag worden gelegd. Wettelijk zijn er wel een paar beslagverboden bepaald. Zo mag er geen beslag gelegd worden op:
Het bed, bedengoed, kleding en voedsel voor een maand van de schuldenaar. Maar ook niet op werktuigen en gereedschappen voor het uitvoeren van het beroep. Denk hier aan het gereedschap van een Timmerman.
Indien er door de deurwaarder beslag wordt gelegd op roerende zaken dan stelt de deurwaarder een lijst op (proces-verbaal) van alle zaken waar beslag op wordt gelegd. Deze lijst biedt de deurwaarder binnen 3 dagen na het opstellen daarvan aan (betekenen) aan de schuldenaar. Deze mag de zaken nu niet meer gebruiken, uitlenen, verkopen etc. Wordt er na het leggen van het beslag nog steeds niet betaald? Dan kan de deurwaarder de zaken executoriaal verkopen. Dit gebeurt meestal door een openbare veiling.
Beslag op onroerende zaken:
Beslag kan ook worden gelegd op onroerende zaken, ook wel registergoederen genoemd, zoals huizen, kantoorpanden, grond of geregistreerde schepen en luchtvaartuigen. De deurwaarder kan op deze zaken vanachter zijn bureau beslag leggen door het beslag in te schrijven in het Kadaster. Hierna dient het beslag binnen 3 dagen aan de schuldenaar te worden betekend. Na de beslaglegging mag de schuldenaar de onroerende zaak niet meer verkopen, verhuren, verpachten en/of bezwaren (een hypotheek nemen op bijvoorbeeld een huis). Wordt er nu nog steeds niet betaald? Dan kan de deurwaarder de onroerende zaak verkopen doormiddel van een openbare veiling.
Derdenbeslag:
Bij derdenbeslag wordt er beslag gelegd bij iemand anders dan de schuldenaar (een derde) die goederen van de schuldenaar onder zich heeft, gelden van de schuldenaar onder zich heeft (een bank) of die aan de schuldenaar moet betalen (debiteur, werkgever, UWV etc.). Voorbeelden van derdenbeslag zijn: bankbeslag, loonbeslag, beslag op een uitkering, beslag op een auto die voor reparatie in een garage staat, beslag bij een ex-echtgenoot die alimentatie moet betalen etc. Na het leggen van het executoriaal beslag is de derde verplicht om aan de deurwaarder te betalen of om goederen aan de deurwaarder af te staan. Bij het leggen van beslag op loon en/of een uitkering (zogenaamde periodieke uitkeringen) dient er wel rekening gehouden te worden met een beslagvrije voet. Dit is een wettelijk bepaald bedrag waarop geen beslag mag worden gelegd omdat de schuldenaar dan niet meer in zijn levensonderhoud zou kunnen voorzien.
Uitzetting van een huurder:
Indien het vonnis van de rechter is gewezen tegen een huurder die zijn huur niet heeft betaald en de rechter heeft bepaald dat indien de huurder zijn huurschuld niet betaalt hij kan worden uitgezet, dan kan de deurwaarder naast alle bovengenoemde maatregelen ook overgaan tot het gedwongen uitzetten van de huurder uit het gehuurde. De deurwaarder zal de huurder na het betekenen van het vonnis nog één laatste mogelijkheid geven om te betalen. Doet de huurder dit niet dan kan de deurwaarder met behulp van de politie de huurder gedwongen uitzetten.
Stroomschema executietraject na het wijzen van een vonnis door de rechtbank:
Hieronder voor het gemak nog even een schematisch totaaloverzicht van het executietraject.
Betrouwbare partner:
Wij van Incassojuristen24.nl werken intensief samen met een aantal gerenommeerde gerechtsdeurwaarders in Nederland. Zo bent u als cliënt altijd verzekerd van deskundige tenuitvoerlegging (executie) van een door ons verkregen vonnis in het gerechtelijke incassotraject.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Heeft u een vonnis wat u ten uitvoer wilt laten leggen? Wilt u dat wij voor u een gerechtelijk of buitengerechtelijk incassotraject starten?
Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Uw incasso is onze zorg!
Incassojuristen24.nl
Industrieweg 82 h, 2651 BD, Berkel en Rodenrijs
Postbus 14, 2650 AA, Berkel en Rodenrijs
Tel.: +31 (0)88 010 3810
E-mail: info@incassojuristen24.nl
https://www.incassojuristen24.nl