Niet betaalde VvE-bijdrage(n) incasseren hoe zat het ook alweer?
Door: Team Incassojuristen24.nl December 2021
Wij ondersteunen VvE-besturen met het incasseren van achterstallige bijdragen.
U heeft als bestuur van een Vereniging van Eigenaren genoeg te doen. U organiseert vergaderingen, plant het onderhoud van het appartementencomplex en verzorgt de informatievoorziening richting de leden van de VvE. Daarnaast bent u als bestuur verantwoordelijk voor de financiële administratie en niets is natuurlijk vervelender dan leden die hun verplichte VvE-bijdrage(n) niet of niet op tijd betalen.
Dit kan gevolgen hebben voor de cashflow van de Vereniging met als gevolg dat onderhoud niet meer kan worden uitgevoerd en facturen niet meer kunnen worden betaald. Het is dus belangrijk dat u direct actie onderneemt.
Wij van Incassojuristen24.nl informeren u in dit artikel over de relevante wet- en regelgeving. Ook informeren wij u over de incassomogelijkheden.
De VvE-bijdrage(n):
Regelgeving over de (periodieke) VvE-bijdrage vindt u in de wet, het reglement van de Vereniging, de akte van splitsing en/of in een eventueel huishoudelijk reglement van de Vereniging.
De grondregel is dat elk lid van de Vereniging in gelijke mate bijdraagt aan de schulden en de kosten van de Vereniging van Eigenaren, tenzij in het reglement van de Vereniging of de akte van splitsing anders is bepaald (art. 5:113 lid 2 BW).
Ook worden er in het reglement van de Vereniging bepalingen opgenomen waaruit volgt dat de ALV (Algemene Ledenvergadering) jaarlijks de begroting voor de VvE vaststelt. De ALV is dan ook verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoogte van het volledige voorschot (dus alle bijdragen van alle leden in totaal).
De AVL bepaalt ook in welke verhouding elk lid afzonderlijk dient bij te dragen aan het volledige voorschot. Het individuele voorschot dat elk lid moet betalen kan dus verschillen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de grote (aantal m2) van een appartement.
Ook kan de AVL bepalen of de individueel te betalen voorschotten maandelijks, per kwartaal of jaarlijks al dan niet per vooruitbetaling dienen te worden voldaan.
Niet betalen van VvE-bijdrage:
In beginsel geldt dat het leden niet is toegestaan om betaling van de VvE-bijdrage op te schorten of eigenmachtig te verrekenen. In de praktijk komt het nog wel eens voor dat een lid vanwege een geschil binnen de Vereniging of vanwege onvrede met het bestuur de VvE-bijdrage niet betaalt. Er is dan sprake van een achterstallige VvE-bijdrage.
Achterstallige VvE-bijdragen:
Zoals hiervoor beschreven kan een achterstallige VvE-bijdrage simpelweg ontstaan vanwege het feit dat een lid weigert om te betalen dan wel bewust niet betaalt.
Maar er zijn meer manieren waarop een achterstallige VvE-bijdrage kan ontstaan. Zo kan het zijn dat er na afloop van een boekjaar (bij het vaststellen van de jaarrekening) blijkt dat de kosten voor de Vereniging hoger zijn geweest dan de inkomsten. In zo een geval dient elk lid voor zijn of haar deel bij te dragen om dat tekort aan te vullen. Ook als het lid het niet eens is met het aanvullen van het tekort blijft de betalingsverplichting van de aanvullende VvE-bijdrage bestaan.
Wanneer een individueel lid al dan niet samen met andere leden iets zou willen ondernemen tegen de aanvullende VvE-bijdrage dan zal er aan de kantonrechter moeten worden voorgelegd of het besluit van het bestuur tot vaststelling van de jaarrekening vernietigbaar is.
Een lid betaalt de VvE-bijdrage niet:
Wanneer een lid blijft weigeren om de VvE-bijdrage te betalen dan zal deze moeten worden geïncasseerd. Allereerst zal er dan moeten worden gekeken naar zowel het splitsings- als het huishoudelijk reglement. Hierin staan alle regels met betrekking tot bevoegdheden en te nemen maatregelen m.b.t. achterstallige VvE-bijdragen. Vaak zal hierin vermeld staan dat er eerst een waarschuwing zal moeten worden verzonden door het bestuur. Ook kan hierin een boeteregeling zijn opgenomen.
Verder zal er een besluit door de ALV genomen moeten worden waardoor het bestuur van de Vereniging gemachtigd wordt om een incassotraject dan wel een incassoprocedure te starten of om de incasso uit handen te geven.
In de praktijk is het vaak zo dat een bestuur van de VvE een doorlopende procesvolmacht heeft gekregen van de ALV en dat in deze volmacht ook is bepaald dat het bestuur een incassodossier mag uitbesteden.
Hulp bij incasseren van niet betaalde VvE-bijdrage(n):
Incassojuristen24.nl ondersteund VvE’s en VvE-beheerders bij het incasseren van VvE-bijdragen.
Incasseren van openstaande vorderingen is wat wij dagelijks doen. Geloof het of niet maar incasseren is een vak. Onze juristen zijn universitair geschoold en kunnen u indien nodig ook bijstaan in een gerechtelijk traject.
Het gehele buitengerechtelijke incassotraject verzorgen wij op basis van ‘no cure, no pay’. Kijkt u voor het verloop van het buitengerechtelijke incassotraject op https://www.incassojuristen24.nl/incasso/onze-werkwijze/
Start tijdig een incassotraject!
Wist u dat in de meeste splitsingsaktes en/of huishoudelijke reglementen een regeling over achterstallige VvE-bijdragen is opgenomen. Hieruit volgt meestal dat achterstallige VvE-bijdragen na 6 maanden over de overige leden dienen te worden verdeeld. Verder is het in de praktijk zo dat hoe ouder een vordering is, hoe lastiger het wordt om deze te incasseren. Start dus tijdig een incassotraject.
Incassotraject achterstallige VvE-bijdragen starten? Of vragen hierover?
Heeft uw Vereniging te maken met achterstallige VvE-bijdragen. Wilt u weten wat u kunt ondernemen tegen een lid wat weigert om de verplichte VvE-bijdrage te betalen? Of wilt u direct een incassotraject starten? Neemt u dan direct geheel vrijblijvend contact met ons op.
Incassojuristen24.nl
Bezoekadres: Industrieweg 82 h, 2651 BD, Berkel en Rodenrijs.
Postadres: Postbus 14, 2650 AA, Berkel en Rodenrijs.
Telefoonnummer: +31 (0)88 010 3810
E-mail: info@incassojuristen24.nl